Tuesday, May 24, 2011

cerita konvo.

assalamualaikum.=)

hai, ini hari aku terasa nak memeriahkan blog.cerita yg dah lama basi mula aku nak muntahkan.
aku hanya nak berkongsi pengalaman aku bermain gamelan semasa Istiadat Konvokesyen ke74 di UiTM Shah Alam. aku dh join benda ni dh 3 kali termasuk sem nie. dari 0 tentang gamelan sehingga la aku mampu bermain semua alat walaupun tak pandai sangat, tapi basic tetap tahu. kan. tu yang penting, erm.. ok.

Istiadat Konvokesyen kali ini sekejap sahaja, bermula 12 may- 20may. dan kami sempat bercuti selama 2 hari. bermain gamelan bukan la mudah. tapi tak susah. hah? macamana tu? tak da la susah sangat. bukan seperti alat muzik yang lain.kena tau chord2 nya, gamelan pon ada ritma tersendiri dan keunikannya. haha. aku terlebih sudah cerita ttg gamelan. bukan ini tujuan utama aku tulis entry ini

ok, return to the basic point, Istiadat Konvokesyen. meriah. sarat dengan protokol. Tapi, bagi aku yang telah biasa dengan konvo setiap sem, biasa la tu.. semua nya mahukan kesempurnaan. kami pemain-pemain upahan ini perlulah menjaga tatasusila sepanjang berlangsungnya istiadat konvokesyen. kalau anda nak tahu, konvo uitm lah paling lama. sebab uitm paling ramai graduan di Malaysia nie. ((ok, tepuk tgn))

kalau orang tnya aku, apa yang menyebabkan aku suka sangat join main gamelan untuk konvo?

1) aku suka gamelan la bodoh! ahahah- xbaik kata org bodoh..cakap pandai! - ok,aku saja melawak. minta maaf la ya. aku memang kasar sikit. kalau aku ayu, itu pelik, lainla nama aku ayu. =P

2) gamelan itu release tension la! tapi main untuk konvo ko akan tension~haha.. main tanpa henti dan ko akan terasa urat-urat bahu kau sengal2 alam sikit.

3) aku suka suasana konvo- kawan2 aku suka copet makanan untuk parents. kuih2 untuk parents memang sedap2 belakeee... itu sebab aku suka. lagi satu, tgk budak2 lain pakai jubah graduasi, terasa semangat nak habiskan study pakai baju macam mereka jugak!

4)aku suka kawan2 aku!- bila main untuk konvo, bermakna kami yang lama-lama akan gathering balik. so, dpt berjumpa dgn kawan-kawan dri course lain yg dah lama tak berjumpa. tambahan pula, aku boleh menjalin silaturrahim dengan budak-budak yang baru join gamelan konvo. itu memang sgt best, erti persahabatan itu lebih bermakna bagi kami. kami buat segalanya bersama kemana sahaja bersama-sama. kami seperti 1 keluarga. kadang-kadang aku rasa dengan keluarga pon aku tak lah rapat macam ni.

ok, aku nak paparkan sikit la ahli2 keluarga gamelan konvo yg ke74 kali ini. kebanyakannya perempuan.. hehe..


hah ni la die.. sgt byk kaum hawa kan.. sebab tu org dok usha aje.. eceh..=P



ok, ni mereka tengah main~


setakat ini saja cerita basi saya.nak baca, xnak baca pon its ok. sayonara.=)



Thursday, May 19, 2011

lumrah kerja.penat

lumrah.
kerja tu penat.
penat bila buat kerja.
tapi,
dah kena kerja.
kena buat jgk walaupun
penat.
letih.
capek.
exhausted.


bila pulang,
buka kipas,
laju-laju
baring-baring
penat hilang.

esok.
rutin mula lagi
kena kerja lagi..
penat,
letih,
capek
exhausted.





Monday, May 9, 2011

salah cakap

salah cakap? tersalah cakap? cakap salah?? ape2 je lah.. nie bukan salah cakap menyakitkan hati org tuh.. tpi ni salah cakap yg mmg betol2 buat org ketawa sbb tersaah penggunaan bahasa yg betul... haha.. ok, jom tgk situasi nie..


situasi 1 :

aku ngn kak sal nak minum air.. --->

kak sal: alamak, momo.... kak sal terlupe amek straw...
aku yg dipanggil momo: alah, kat dapur ada straw lebih...
kak sal: yeker.. ingt dah xleh minum dah dgn straw..
momo(aku larr!) : haha ala,ko nie macam xde "astro" ko xboleh minum!

ape kesalahan aku---> sebut straw ngn astro!! haih..tula penangan stadi endocrine.. aik.. xpasal2 endocrine dapat nama. ape kes la sampai leh tersasul2 tersasau sampai gitu nyer... haha..memang bebudak umah aku pakat gelakkan aku je...

memang aku ni boleh tubuhkan persatuan slah cakap la!

KESIMPULAN: otak aku masih waras ketika bercakap.. haha


Saturday, May 7, 2011

selamat hari ibu!

ini mak saye~

mak,
adik nak wish
SELAMAT HARI IBU!

MAK, adik sayang sgt dgn mak.. adik nak wish selamat hari ibu.. ikhlas dr lubuk hati terpendam..

Korang, kalo korang xwish lagi selamat hari ibu, wish la kat ibu korang.. walaupun sebenarnya hari ibu tu kita kena celebrate tiap2 hari, cuz, setiap hari (pendapat saya la, xtau macamna org lain) is HARI IBU.. betol x? dalam Islam sendiri dianjurkan untuk anak2 berbuat baik n berbakti kepada ibu bapa kita setiap hari.. dan bukan la berbakti hny pada hari2 tertentu sahaja.. tak adil la macam tu...

Saya sendiri sbagai anak tidak terbalas jasa2 mak yg telah mengandung, melahirkan, menyusukan n membesarkan saya.. besar sungguh jasa ibu kepada kita,kan.. dan saya berharap saya dpt berbakti kepada mak saya walaupun sebentar.. hnya mak lah yg saya masih ada..sy amat menginginkan mak saya melihat sy berjaya menjadi pharmacist dulu... melihat sy brjaya membina impian yg selama ini di angan2kan.. insya allah.. urusan saya untuk membahagiakn mak akan dimakbulkan allah.. ameen.. =)